Spa, sauna, thermen: I love it!

1

Ik ben gek op alles wat met thermen te maken heeft. Sauna’s, massages en lichaamsbehandelingen zijn helemaal mijn ding. Samen met mijn moeder deel ik deze “hobby”. We plannen ongeveer 4 keer per jaar een wellnessdag in en doen dit al een jaar of 10. We vinden het leuk om steeds nieuwe plekken te ontdekken en gaan dan ook niet altijd naar dezelfde thermen. Tijdens een wellnessdag kan ik helemaal ontspannen. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor je lichaam en geest!

Wellness

Een dagje wellness kan van alles inhouden, voor mij betekend het in ieder geval altijd ontspanning. Ik probeer me tijdens een dagje wellness even af te sluiten van de wereld om me heen. Mijn telefoon gaat in een kluisje en ik heb die dag geen contact met de buitenwereld. Het doel van zo’n dagje is voor mij om mijn gedachten weer even helemaal tot het 0 punt te brengen, zodat ik de dag erna weer fris en fruitig kan beginnen. Vooral na een drukke periode kan een dagje wellness je echt goed doen. Omdat ik deze “hobby” samen met mijn moeder deel is het ook nog eens ons “dagje quality time”. Twee vliegen in één klap dus!

Het voordeel van in de zomer naar een kuuroord gaan is dat je ook nog lekker kunt genieten van de zon.

Het voordeel van in de zomer naar een kuuroord gaan is dat je ook nog lekker kunt genieten van de zon.

Sauna

Een sauna is een kleine ruimte met daarin hete en droge lucht. De temperatuur kan oplopen tot wel 120 graden. Om de overtollige warmte kwijt te raken, ga je zweten. Het voordeel is dat hierdoor niet alleen de warmte, maar ook afvalstoffen worden afgevoerd. Je hart gaat door de warmte sneller kloppen, wat niet alleen goed is voor je hart maar ook voor de doorbloeding van je hele lichaam. Daarnaast werkt saunawarmte ontspannend op je geest en is het goed voor zowel spieren als gewrichten.

Wat doet de sauna met je?
 • verhoogt de natuurlijke weerstand
 • verzacht en ontspant vermoeide spieren
 • verlicht stress en zorgt voor ontspanning
 • verhoogt de stofwisseling
 • verbetert de circulatie
 • ververst de vochtreserves
 • bevordert het herstelproces en het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers

Tip: het is wel belangrijk om na iedere saunagang je lichaam goed af te koelen en je te houden aan de “saunaregels”. (bij iedere thermen hangt een stappenplan op over hoe je het beste een saunagang kunt doen). Zorg ook dat je voldoende water drinkt, want dat is goed voor het afvoeren van de afvalstoffen.

Tijdens een wellnessdag is het de bedoeling dat je gezond eet. Dus een smoothie is een must!

Tijdens een wellnessdag is het de bedoeling dat je gezond eet. Dus een smoothie is een must!

Spa

Een kuuroord is eigenlijk de samenvoeging van een spa en de thermen. Naar een spa ga je vooral voor het medische effect van het water. Een thermen is een badhuis waar je “sociale contacten” opdoet. Tijdens een wellnessdagje kies ik voor alle drie. Spa, sauna en thermen. Het water van de meesten kuuroorden komt uit een natuurlijke waterbron. Het water heeft door de specifieke samenstelling een positief effect op je huid en gewrichten. Omdat ik soms (zoals jullie in mijn vorige post hebben kunnen lezen) last heb van een onzuivere huid en nekklachten is het voor mij niet alleen een stukje ontspanning, maar is het ook goed voor mijn huid en gewrichten. Ik merk dat mijn huid zijdezacht aanvoelt na een dagje wellness en ook mijn gewrichten voelen weer een stuk soepeler aan.

Mijn top 5

 • 1. Carolus Thermen Aachen: Er is hier een apart sauna en zwemgedeelte (Je betaalt ook apart). Vooral het saunagedeelte bij Carolus is super! Er zijn veel verschillende sauna’s. De rustruimtes met ligstoelen en open haard geven me echt een relax gevoel. Het saunagedeelte van Carolus heeft een speciaal thema. Ik krijg er een beetje het “1000 in een nacht” gevoel bij. Ook is er voldoende keuze qua eten én het heeft een goede prijs kwaliteit-verhouding! Tip voor de mannen: je krijgt er ook een lekker broodje bratwurst

 • 2. Dennenmarken: Ik ben hier vorig jaar zomer geweest en het was die dag 30 graden. Ik heb die dag echt genoten samen met mijn moeder. We gaan ons bezoekje aan Dennenmarken niet snel vergeten! Het is een kleine wellness, met maar een paar sauna’s en een binnen- en buitenzwembad. Vooral het buitengedeelte is echt super. Heerlijke ligbedjes, waar je kunt genieten van alle rust. Vooral het eten en de sfeer is bij Dennenmarken echt top! Zeker een aanrader als je in de zomer eens een wellnessdagje wilt inplannen!

 • 3. Sauna Vilt: Sauna vilt is de laatste sauna waar ik naar toe ben geweest. Je kunt dit kuuroord eigenlijk niet vergelijke met de andere. De naam zegt het al: Sauna Vilt is echt voor de sauna liefhebber. Het is een knus, klein maar gezellig kuuroord. Wat ik zelf als positief heb ervaren is het gevoel van rust dat er heerst. Het is minder toeristisch en ik kon me makkelijk ontspannen. De eigenaar is een vriendelijke man en het eten is super! Echt een aanrader als je eens wat anders wilt dan “de gebruikelijke” kuuroorden.

 • 4. Thermae 2000: Dit kuuroord ligt bij mij om de hoek, het is letterlijk 10 minuten rijden. Thermae 2000 is in Nederland best een begrip en het trekt bezoekers van heiden en ver. Het kuuroord staat vooral bekend om het thermaal water, dat heel goed is voor je gezondheid. Thermae 2000 is dan ook het kuuroord waar ik het vaakst geweest ben.

 • 5.Thermen Born: Thermen Born ben ik 1 keer geweest en ik moet eerlijk zeggen dat deze thermen heeft niet veel indruk op me gemaakt heeft. Qua grootte kun je het vergelijken met Dennenmarken. Ik kan me de sfeer van deze thermen niet meer goed herinneren en op zich is dat al geen goed teken. Wel hebben ze hier lekkere salades en Thermen Born is in verhouding met de andere sauna’s goedkoper.
Om de dag mee af te sluiten.. een lekker Ceaser Salade. Deze at ik bij Thermae 2000, ik vind het eten hier altijd erg lekker!

Om de dag mee af te sluiten.. een lekker Ceaser Salade. Deze at ik bij Thermae 2000, ik vind het eten hier altijd erg lekker!

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel zin hebt in een wellnessdag. Voor mij is het echt dé perfecte manier om te ontspannen, vooral omdat ik een dag geen prikkels krijg en me volledig kan overgeven aan het gevoel van innerlijke rust. Een tip die ik je nog wil meegeven als je voor een wellnessdag kiest. Ga een hele dag en zorg ervoor dat je die dag ook niks anders hoeft. Ga je met een opgejaagd gevoel weg thuis, dan duurt het veel te lang voordat je echt ontspannen bent waardoor je die dag niet echt kunt genieten. Ook is het heerlijk als je niet op de tijd hoeft te letten en pas naar huis hoeft te gaan als je daar zelf zin in hebt!

Kun jij ook zo genieten van een wellnessdag?

Liefs,

Share.

1 reactie

Laat een reactie achter