Homemade tapas; lekker!

0

Tapas kunnen omgeschreven worden als kleine Spaanse gerechtjes, meestal in combinatie met een lekker drankje. Sinds mijn vakantie in Spanje ben ik fan geworden van die kleine gerechtjes, daarom leek het me leuk om eens zelf tapas te maken. Met een lekker wijntje en een Spaans muziekje erbij, haal je de zomer toch nog even in huis. Ik ben echt geen keukenprinses, maar je hebt hier ook geen afgeronde opleiding tot masterchef voor nodig. Met een goede voorbereiding en wat creativiteit kom je al een heel eind. Ter inspiratie zet ik voor jou mijn favoriete homemade tapas op een rijtje.

Koude tapas

Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten tapas, zowel warm als koud, vis of vlees: alles kan en alles mag! Om het mezelf wat makkelijker te maken koos ik ervoor de helft koud en de helft warm te serveren en alleen vlees tapas te maken. De koude gerechten kun je namelijk al een half uur voordat je aan tafel gaat klaarmaken en klaarzetten, zodat je daarna genoeg tijd over hebt om de warme gerechten klaar te maken.

Mozzarella met tomaat en basilicum , een echte klassieker. Ik vind het heel lekker en het is binnen een handomdraai klaar.

Mozzarella met tomaat en basilicum , een echte klassieker. Ik vind het heel lekker en het is binnen een handomdraai klaar.

Wraps met kipfilet, roomkaas en sla. Maak deze wraps een paar uur van te voren klaar, rol ze in aluminium folie en leg in ze in de koelkast. Daarna snij je de wrap in kleine plakjes en steekt er een prikkertje in.

Wraps met kipfilet, roomkaas en sla. Maak deze wraps een paar uur van te voren klaar, rol ze in aluminium folie en leg in ze in de koelkast. Daarna snij je de wrap in kleine plakjes en steekt er een prikkertje in.

Soepstengels met kruidenboter en parmaham. Draai ze niet te vroeg in de parmaham, anders word de soepstengel zacht en dat is minder lekker!

Soepstengels met kruidenboter en parmaham. Draai ze niet te vroeg in de parmaham, anders word de soepstengel zacht en dat is minder lekker!

Ham/kaas kroketjes

In Torremolinos at ik heerlijke ham/kaas kroketjes. Heel simpel, maar wel erg lekker. Ik dacht bij mezelf: “dit moet ik toch zelf ook kunnen maken”. Dus zo gezegd, zo gedaan. (ik ben helaas vergeten foto’s te maken)

Wat heb je nodig voor 8 kroketjes?

  • 4 plakjes ham
  • 4 plakjes jong belegen kaas
  • 1 kommetje bloem
  • 1 kommetje eiwit (3 eieren)
  • 1 kommetje paneermeel

De bereidingswijze

  • 1. Leg eerst 1 plakje ham met daarop 1 plakje kaas op een bord en maak er een rolletje van
  • 2. Snij dit rolletje in 2 gelijke stukken
  • 3. Neem de ene helft van het rolletje en doop deze eerst in de bloem, daarna in het eiwit en als laatste in het paneermeel. Herhaal deze handeling 3 keer
  • 4. Doe dit ook met de andere rolletjes en bak ze enkele minuutjes in de frituurpan.

Warme tapas

Tussen de warme tapas zaten ook de overheerlijke gehaktballetjes van mijn moeder. Het recept is eigenlijk geheim, maar voor mij maakte ze een uitzondering. Ook maakte ik mini kip-ananas spiesjes en natuurlijk konden ook patatas bravas niet ontbreken op ons Spaanse feestje.

Gehaktballetjes à la ma­ma. Deze kun je blijven eten!

Gehaktballetjes à la ma­ma. Deze kun je blijven eten!

Kip- ananas spiesjes. Rijg ze voordat je ze gaat bakken op een prikkertje en bak ze daarna in de koekenpan gaar.

Kip-ananas spiesjes. Rijg ze voordat je ze gaat bakken op een prikkertje en bak ze daarna in de koekenpan gaar.

Net zoals we ze in Spanje aten. Zelf de saus was hetzelfde. Snij de aardappelen met schil in kleine blokjes en frituur ze daarna in de frituurpan. Verwarm de saus en klaar is kees!

Net zoals we ze in Spanje aten. Zelf de saus was hetzelfde. Snij de aardappelen met schil in kleine blokjes en frituur ze daarna in de frituurpan. Verwarm de saus en klaar is kees!

Wil jij ook dit najaar de zomer weer even in huis brengen? Kies dan voor homemade tapas!

Wat is jouw favoriete tapas gerechtje?

Liefs,

Share.

Laat een reactie achter