Geen Sinterkerststress met de volgende 5 tips

0

November en december zijn voor veel mensen (waaronder ikzelf) drukke maanden. Zo staan er 4 Sinterklaasvieringen op het programma, moeten er surprises en gedichten worden gemaakt, cadeautjes worden gekocht én als klapper op de vuurpijl sta ik met Misshappyhippy ook 3 dagen op de PUUR kerstmarkt. Dit alles gebeurd allemaal naast het normale (redelijk) drukke leven wat we allemaal al hebben. Je snapt wel dat ik alles een beetje moet plannen, anders zie ik door de bomen het bos niet meer. Gelukkig ben ik redelijk goed in het overzicht houden, met deze 5 tips help ik je een handje op weg.

1. vooruit plannen

Iets tot het laatste moment laten liggen, past niet bij me. Daar word ik namelijk heel onrustig van. Als je 4 surprises moet maken is het een klein pluspunt als je zoals mij, knutselen leuk vind. Ik vind het niet erg om op een zaterdagmiddag op het gemak een surprise in elkaar te draaien. Wel merk ik dat ik het beste kan knutselen en dichten als ik tijd heb, anders ben ik opgejaagd en bevriest mijn creatieve brein. Dus.. Tip 1: begin op tijd!

2. werk aan één ding tegelijk

Als ik met 3 dingen tegelijk bezig ben, word het een warboel in mijn hoofd en kan ik me niet meer focussen. Daarom werk ik het liefst aan één “project” tegelijk. Surprise 1 is nu af, dus nu ga ik langzaam beginnen met surprise 2. Als die af is, ga ik beginnen met de voorbereidingen voor de kerstmarkt. Zo heb ik fijn overzicht en weet ik ook dat ik alles op tijd af krijg. Tip 2: werk aan één ding tegelijk

3. koop op tijd cadeautjes

Tot een aantal jaar geleden ging ik altijd samen met mijn ouders kerstshoppen. Onze bedoeling van deze dag was om er een gezellig gezinsuitstapje van te maken. Maar meestal liep dit uit op een stressvol gedoe. Veel cadeautjes waren uitverkocht of we vonden nét niet hetgeen wat we zochten. Buiten dat, waren we natuurlijk niet de enige die opzoek waren naar cadeautjes, dus eigenlijk is kerstshoppen een paar dagen voor kerst gewoon niet te doen!

Tegenwoordig gaan we ook kerstshoppen, alleen gaan we nu alleen voor de gezelligheid. We lopen wat over winterwonderland, drinken een glühwein en kopen nog een paar kleinigheidjes.

Webshops blijven toch echt de uitvinding van de eeuw, vooral in deze drukke feestmaanden is online shoppen echt een uitkomst. Houdt wel rekening met de levertijd én het kan natuurlijk zo zijn dat een product is uitverkocht. Ik begin er zo half november mee. Het scheelt je én een hoop stress én je bent niet in een keer al je geld kwijt. Is ook wel fijn, toch Tip 3: begin op tijd met de cadeau’s

4. maak het je niet te moeilijk

Als het op knutselen en creativiteit aan komt ben ik een perfectionist, wat ik in mijn hoofd heb moet ik ook maken. Dit heeft er in het verleden wel eens voor gezorgd dat ik uren, zelfs dagen met een surprise bezig was. Omdat een surprise niet iets is wat je pontificaal in je woonkamer gaat neerzetten, maak ik het me de laatste jaren niet meer zo moeilijk. Mijn surprises zien er wel altijd nog leuk uit, maar ik heb er iets minder tijd in gestoken.

Ditzelfde geld eigenlijk ook voor het kerstdiner. Toen ik voor de eerste keer een diner ging voorbereiden, toverde ik mijn kookkunsten uit een hoed. Maar nu, besef ik dat ik gewoonweg niet de ruimte en de keukenapparatuur voor heb. Dus nu doe ik dit niet meer, ik ga voor de iets simpelere gerechten. Tip 4: denk makkelijk!

5. vraag hulp

Éen ding wat ik de laatste jaren heb geleerd, is dat het niet erg is om af toe hulptroepen in te schakelen. Zo vind ik het maken van gedichten helemaal niet zo leuk, dus meestal vraag ik mijn moeder en Luc om me hierbij te helpen. Ook krijg ik genoeg hulp van vriendinnen tijdens de kerstmarkt. Vaak voel je je bezwaard om iemand om hulp te vragen. Maar ik heb gemerkt dat de meeste het juist super leuk vinden en zich vereert voelen dat je ze vraagt. Dus het is echt niet erg om in een drukke periode je hulptroepen in te schakelen! Tip 5: vraag hulp

Bovenstaande tips kun je natuurlijk gebruiken in de Sinterkerst periode. Maar kun je ook toepassen in een andere drukke periode. Wat ik ook vaak doe is dat ik een lijstje maak met alles wat ik nog moet. Zo is “de drukte” uit je hoofd en kun je ook niks vergeten! Zo.. ik ga nu weer even verder aan mijn surprise…

Till next time,

Liefs,

Share.

Laat een reactie achter