3 weken zonder social media, zou jij het kunnen?

0

Laatst had ik een moment van bezinning. Het gebeurde op een vrijdagmiddag een aantal weken geleden. Ik was doodmoe, had geen energie en pijn in mijn nek. Als ik de mogelijkheid had gehad, had ik 24 uur geslapen. Gelukkig, kan ik, nadat ik dan even ben verzwolgen in zelfmedelijden, me weer snel herpakken. Wat ik me wel die dag heb voorgenomen is om eens 3 weken lang geen gebruik te maken van social media. Voor mij in het bijzonder Facebook, Instagram én de WordPress app (hiermee kan ik de statistieken van mijn website checken). Want laten we eerlijk zijn, we scrollen ons suf de hele dag. Bang om iets ‘belangrijks’ te missen; we hebben een constante drang om altijd maar op te hoogte te moeten zijn van alles. Je kunt natuurlijk zeggen dat het bij deze tijd hoort, maar ik wilde me van deze ‘gewoonte’ eens 3 weken ontdoen. Je zou het kunnen vergelijken met een verslaving, je hebt het gevoel dat je er niet meer zonder kan. Dus heb ik heel resoluut deze apps uit het zicht gezet (naar de laatste pagina van mijn telefoon) en heb ik ze 3 weken niet gebruikt.

Makkelijker dan verwacht

Als ik antwoord geef op de vraag die ik me 3 weken geleden gesteld heb, kan ik heel makkelijk JA zeggen. Eigenlijk is het een beetje van zelf gegaan. Vrijwel iedereen in mijn omgeving (op mijn man en vader na) gebruikt Facebook en Instagram. Op verjaardagen en ook tijdens pauzes op het werk wordt er ook vaak gerefereerd aan deze social media kanalen. Normaliter zou ik dan direct die dingen opzoeken, want ik had ‘iets’ gemist en wilde hier ook graag over meepraten. Gelukkig heb ik dit gevoel niet meer zo, soms is het veel leuker om mensen face to face te spreken.

Veel belangrijke momenten in het leven zoals zwangerschappen, het kopen van huizen en verloofd zijn worden bekendgemaakt via social media. (Hier doe ik zelf ook maar al te graag aan mee). Als je hier geen gebruik van maakt, weet je deze dingen ook niet. Soms is het veel leuker om deze dingen van de persoon zelf te horen of zoals vroeger via via.

Maar hoe je het ook went of keert, social media is ook makkelijk. Je krijgt iedere dag fijn een verjaardags- melding, en blijft heel makkelijk op de hoogte van alle belangrijke en niet-belangrijke zaken uit je omgeving. Het enige wat je hoeft te doen is met je vingertje over het scherm te scrollen. Doordat ik even offline was ben ik de afgelopen 3 weken menig verjaardag vergeten én heb niet op alle leuke foto’s gereageerd die zijn langs gevlogen. Via deze weg mijn excuses ; )

Alles met mate is goed

Het is niet zo dat ik nu zonder social media door het leven wil gaan. Bedoel, ik vind het zelf ook maar al te leuk en het is toch fijn om een beetje op te hoogte te blijven van alle dingen die spelen. Buiten dat heb ik de afgelopen tijd fantastische foto’s gemaakt, die ik toch graag met jullie wil delen. Het is eigenlijk zoals met alles in het leven, doe het met mate. Gelukkig heb ik door deze pauze niet meer die constante drang om iedere dag alles te moeten checken. Als ik een avondje afspreek met vriendinnen of ga uiteten laat ik bewust mijn telefoon in mijn tas. Wel maak ik leuke foto’s, die ik gewoon later post als ik er zin en tijd voor heb.

Blijven posten anders ben je weg

Wat me ook is opgevallen in deze 3 weken, is dat mijn volgers op Instagram met de tientallen gedaald zijn. Het is een feit dat als je één dag niks post, je eigenlijk alweer vergeten bent. Daarom kan ik nu veel beter begrijpen dat een influencer er een fulltime job aan heeft om zijn/haar social media kanalen te onderhouden. Je moet blijven posten, anders ben je weg.

3 weken zonder social media, zou jij het kunnen?

Dit gezegd te hebben kan ik concluderen dat mijn overmatig social media gebruik meer een gewoonte was dan een verslaving. Ik kan er makkelijk zonder en als je het niet gebruikt mis je eigenlijk niet zo heel veel. Wil je ook een social media break? Verban je apps dan even naar je laatste pagina van je telefoon, want wat je niet ziet, wekt ook niet je interesse. Probeer het eens als je op vakantie gaat, zo kun je even heerlijk afschakelen van alles!

Ik ben héél nieuwsgierig of jij ook 3 weken zonder social media zou kunnen? Laat je het me weten in de comments?

De fotocredits van deze lifestyle foto’s gaan naar Maud. Meer van haar foto’s zien? Volg haar via hashtagmaud op instagram.

Till next time!

Liefs,

Share.

Laat een reactie achter