Maak kennis met James; onze adoptiehond!

2

Toen ik een jaar of 8 was en de communie deed, mochten we één wens opschrijven. Mijn wens was “een hondje”. Ik ben een échte hondenliefhebber, vrijwel iedere hond vind ik leuk. Mijn allergrootste wens was tot voor kort een eigen hond. Luc is net zo’n hondenliefhebber als ik en zolang we samen wonen hebben we het hier al over. Ons appartement in Margraten was nét groot genoeg voor ons twee, dus er was geen plek meer voor een viervoeter. Wel hadden we afgesproken dat als we “ooit” een huis kochten, we gingen kijken voor een hond. Dus zo gezegd zo gedaan; nu loopt er al een aantal weken een viervoeter in huis.

Een pup of adoptiehond

We hebben niet bewust gekozen voor een asielhond, op de een of andere manier is het zo gelopen. Toen we uiteindelijk een eigen huis hadden, wilden we direct werk maken van onze honden droom. Dus belden we met het asiel om eens te gaan kijken. Vroeger liep je dan langs de honden en als je een klik had dan zei je gewoon “doe me die maar”. Tegenwoordig is het adopteren van een hond een hele procedure, wat uiteindelijk alleen maar goed is. We hebben James geadopteerd bij Animal’s Faith in Maastricht.

  • Via de website kies je een of meerdere honden uit die je “leuk vindt”. Voor ons waren dit James en Forest
  • Hierna maak je een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Zo wordt er gekeken of jij als persoon/gezin bij de gekozen hond past
  • Na dit gesprek maak je een wandelafspraak; we zijn toen met James en Forest gaan wandelen. We vonden beide honden heel leuk, alleen had James vanaf het begin al onze voorkeur. Toen Forest uiteindelijk door een ander gezin “gekozen” werd, was de keuze voor ons duidelijk. James werd onze hond en Forest had ook een nieuw baasje
  • Na deze wandelafspraak kwam een medewerker van het asiel bij ons thuis langs om de thuissituatie te checken én om aan te geven waar we de bench het beste konden neerzetten
  • Nadat we nog een uurtje een bindingscursus hadden meegelopen mochten we James mee naar huis nemen. Eindelijk ging onze hondendroom in vervulling

De hondenwolk

Ondanks de hele procedure ging het nog vrij snel. Voor we het wisten hadden we James geadopteerd. James is een enige hond, alleen heeft hij een rugzakje. Dat wisten we en hebben we ook gemerkt. De eerste dag hebben we hem meteen teveel aandacht gegeven. Ondanks dat we dachten heel consequent te zijn geweest, merkten we dat dit niet goed was voor James. We moesten even terug naar de basis. Daarmee wordt bedoeld consequent zijn en hem laten merken dat wij zijn baasjes zijn. De eerste 2 weken waren voor ons niet heel leuk, zijn ritme was; bench, wandelen, bench, wandelen, eten, bench, slapen. Veel mensen zullen denken; waarom schaf ik dan een hond aan als ik er niet mee kan knuffelen, spelen, etc? Maar juist de eerste weken zijn voor een hond heel belangrijk, als we nu aangeven wat wel en niet mag, hebben we hier de komende 10 jaar profijt van.

Maak kennis met James; onze adoptiehond!

De eerste 2 weken waren best pittig. We moesten erg wennen aan elkaar, een band opbouwen en elkaar leren vertrouwen. Zo had James de fantastische gewoonte om zo een paar keer per nacht te gaan blaffen. In het begin ga je 20 dingen bedenken waar het aan zou kunnen liggen; heeft hij dorst? is hij eenzaam? heeft hij honger? moet hij plassen? Maar na een gesprek met asiel werd al snel duidelijk dat het puur alleen aandacht vragen was. Zijn manier om ons te controleren. Dit blaffen was echt vervelend, buiten dat we slaaptekort hadden, was het ook niet prettig voor onze buren. Gelukkig hebben zij ook 2 honden en begrijpen ze het, maar fijn is het niet.

Alles komt goed

Nu, een aantal weken later geven we hem beetje bij beetje wat meer vrijheid. Soms gaan we te snel, een dekentje verwisselen en een uurtje op het terras zitten kan voor James al te veel zijn. Dan krijgt hij te veel prikkels en wordt hij onrustig. James heeft last van controle gedrag, dit zit voor een gedeelte in zijn karakter en ontwikkelt zich sterker als zijn baasjes niet consequent zijn. Aan ons de taak om hem hier in te trainen; hem te laten merken dat hij gewoon moet doen wat wij willen en zich vooral nergens druk om hoeft te maken. James is buiten zijn controlegedrag een hele rustige hond, sociaal met honden en mensen, luistert goed én loopt perfect aan de lijn.

De eerste periode heb ik soms nog wel eens mijn twijfels gehad. Niet zo zeer over de verantwoordelijkheid die je erbij krijgt, maar meer het begrijpen van zijn gedrag. Hij heeft namelijk een eigen karakter, wat leuk is en hem uniek maakt. Maar soms is het moeilijk om te begrijpen wat hij bedoelt. Gelukkig begint hij langzamerhand meer bij ons gezin te horen en gaan we er samen wat moois van maken. Ik heb in deze korte periode meer geleerd over het gedrag van honden dan de laatste 20 jaar. Ik ben er van overtuigd dat het goed komt, hij moet gewoon wat meer de Bemelmans mentaliteit krijgen; geen stress en alles komt goed.

Maak kennis met James; onze adoptiehond!

Heb jij ook een hondenwens? Twijfel dan niet om eens bij een asiel te gaan kijken. Er wachten namelijk nog heel veel honden op een fijne plek en een nieuw baasje.

Tot zover mijn honden story, ik zal over een tijdje nog eens een update geven ; )

Till next time!

Liefs,

Share.

2 reacties

  1. Super Celina en Luc, al die energie om James zijn gouden mandje te geven. Wij hebben bewondering voor jullie!!

Laat een reactie achter